Żubry w Lasach Janowskich (European Bison Conservation Newsletter, 2022)
W styczniu 2021 r. żubry powróciły do Lasów Janowskich po kilkuset latach nieobecności. Projekt reintrodukcji został zrealizowany przez Nadleśnictwo Janów Lubelski w ramach „Kompleksowego projektu ochrony żubrów w Polsce”. Po ponad roku zwierzęta bardzo dobrze się przystosowały i zachowują się jak typowe dzikie stado. Wiele działań zostało wykonanych przed i po reintrodukcji przez pracowników leśnych i naukowców. Działania te miały na celu utrzymanie odpowiednich zasobów żywnościowych oraz monitorowanie stada.
Keywords: Bison bonasus; Lasy Janowskie; reintrodukcja; monitoring