Parametry rozrodu w populacji żubra ex situ (European Bison Conservation Newsletter, 2022)
Działania na rzecz restytucji żubra przyniosły wymierne efekty. Status gatunku w Czerwonej Księdze opublikowanej przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) został zmieniony z gatunku narażonego (VU) na gatunek bliski zagrożenia (NT). Dalsze zarządzanie gatunkiem wymaga aktualizacji badań demograficznych. Celem pracy było obliczenie parametrów rozrodu współczesnej populacji żubrów ex situ. Analizę przeprowadzono w 8 wybranych stadach, w latach 1998–2017, na podstawie informacji zawartych w Księdze Rodowodowej Żubrów. Większość samic urodziła swoje pierwsze cielę w wieku od 5 do 6 lat. Średnia liczba cieląt we wszystkich stadach wyniosła 9,2 (SD = 3,08). Współczynnik płodności wyniósł: 58,43% (SD = 21,33). Rozkład płci przy urodzeniu nie odbiega od oczekiwanego stosunku 1:1. Zaobserwowano nasilenie zjawiska rozchwiania sezonowości rozrodu oraz skutki działań hodowców w obniżeniu parametrów rozrodu.
Keywords: żubr; Bison bonasus; rozrodczość; hodowla zagrodowa; populacja