Historia pszczyńskich żubrów (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
Pierwsze próby rozpoczęcia hodowli żubrów na Górnym Śląsku podjął w 1865 r. książę pszczyński. Jan Henryk XI Hochberg wymienił z carem Aleksandrem II 20 jeleni z Puszczy Pszczyńskiej na cztery żubry z Białowieży. To zapoczątkowało 150-letnią historię hodowli żubrów na tym terenie. Zwierzęta początkowo utrzymywano w małych zagrodach w Nadleśnictwie Murcki. W kolejnych latach stado zostało przeniesione na rozległe tereny lasów pszczyńskich, do zagrody o powierzchni 11 000 ha. Po II wojnie światowej w Nadleśnictwie Międzyrzecze wybudowano nową zagrodę na powierzchni 600 ha (obecnie 742 ha), gdzie od tego czasu hoduje się żubry. Dwa osobniki urodzone w Pszczynie: Planta i Plebejer miały duże znaczenie dla restytucji gatunku, a ich potomstwo znacząco wpłynęło na pulę genową współczesnych żubrów.
Keywords: Pszczyna; żubr; historia; hodowla