Ocena ekologiczna parazytofauny żubrów bytujących w wolnym stadzie w rejonie Wołogdy (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
Na podstawie badań koproskopowych przeprowadzonych w stadzie żubrów bytującym w rejonie Wołogdy stwierdzono w przewodzie pokarmowym obecność Fasciola hepatica, Monezia expansa, Strongylata jak również Dictyocaulus viviparus i jelitowe pierwotniaki. W celu określenia warunków w jakich przebywają żubry oraz ustalenia szans dwukierunkowej inwazji pomiędzy żubrem a innymi dzikimi i gospodarskimi kopytnymi żyjącymi na tym samym terenie przeanalizowano środowisko areału występowania żubrów w tym rejonie.
Keywords: Żubr; helmintofauna; region Wołogdy; Motylica wątrobowa; Moniezia expansa