Rozwój populacji żubra “Ozery” z rejonu Grodna (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
Między 1998 a 2014 rokiem populacja “Ozery” zwiększyła swoją liczebność od 18 do 196 osobników. W tym okresie urodziło się 213 cieląt, przeciętny współczynnik płodności wynosił 37,5%, a współczynnik urodzeń 16,4%. Osiem osobników padło z przyczyn naturalnych. Przeciętny współczynnik śmiertelności wynosił 0,4%. Aktualny areał zajmowany przez populację wynosi 15–20 tysięcy hektarów w sezonie wegetacyjnym oraz 6–8 tysięcy hektarów zimą. Żubry z tej populacji są dokarmiane zarówno na terenie lasu jak na obszarze użytkowanych rolniczo pół jak i uprawianych łąk.
Keywords: Żubr; dynamika populacji; Białoruś