Badania korelacji wymazów bakteriologicznych i cytologicznych z pochwy u żubra. (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
U żubra coraz częściej pojawiają się problemy związane z rozrodem, co może prowadzić do zagrożenia istnienia tego dzikiego gatunku. Dlatego ważnym zagadnieniem wydają się badania bakteriologiczne wymazów pochwowych. Jednak w przypadku żubra pierwsze badania w tym zakresie zostały przeprowadzone dopiero w roku 2006 przez Speck z zespołem, a uzyskane wyniki nie są pełne. W związku z tym postanowiono przeprowadzić dalsze badania cytologiczne poszerzone o analizę bakteriologiczną oraz korelację uzyskanych wyników. Część żubrów pochodziła ze stada wolno żyjącego, a część z zagród pokazowych. Żubrzyce zostały podzielone na trzy grupy. Grupa pierwsza to samice bez stwierdzonych podczas sekcji zmian anatomopatologicznych w obrębie narządów płciowych. Grupa druga to samice z stwierdzonymi zmianami w obrębie układu rozrodczego. Ostatnia grupa trzecia składała się z samic ciężarnych. Sterylną wymazówką pobrano wymazy z pochwy do badańcytologicznych i bakteriologicznych. Wymazy bakteriologiczne pochodzące od badanych samic w porównaniu z wymazamicytologicznymi okazały się dużo mniej specyficzne. Większość bakterii występowała z taką samą częstotliwością we wszystkich trzech badanych grupach. Natomiast w wymazach cytologicznych, u samic z zaobserwowanymi podczas sekcji zmianami makroskopowymi, stwierdzono charakterystyczne zmiany obrazu mikroskopowego, potwierdzające wyniki badańanatomopatologicznych.
Keywords: żubr; reprodukcja; cytologia pochwy; wymaz mikrobiologiczny