Postęp wdrożenia strategii ochrony żubra w Białorusi (European Bison Conservation Newsletter, 2016)
Omówiono sposób i metodę tworzenia populacji żubra w Białorusi. Głównym zadaniem obecnego etapu jest połączenia trzech istniejących dużych populacji poprzez utworzenie pomiędzy nimi trzech małych satelitarnych stad. W celu zapewnienia ciągłości i uzyskania metapopulacji na poziomie kraju. Przedstawione są wymagania dla tworzenia tych populacji.
Keywords: Żubr; Białoruś; strategia; rozwój; metapopulacja