Charakterystyka stwierdzonych przypadków śmiertelności w zachodniej subpopulacji żubrów bieszczadzkich (European Bison Conservation Newsletter, 2017)
Przeanalizowano doniesienia o padłych żubrach odnotowane w latach 2011–2017, w obrębie zasięgu występowania zachodniej subpopulacji tego gatunku w Bieszczadach, południowo-wschodnia Polska. Łącznie zgłoszono 37 takich przypadków na terenie nadleśnictw Baligród, Cisna, Komańcza i Lesko. Najczęstsze(10) były różne choroby i patologie, a następnie urazy/wypadki (7). Drapieżniki były odpowiedzialne za śmierć tylko 3 żubrów, w 2 przypadkach zwierzęta najwyraźniej padły z powodu starości (byki 16 i 17 lat), a 2 osobniki były skłusowane. W 12 przypadkach stan odnalezionych szczątków nie pozwalał na identyfikację przyczyny śmierci, w większości przypadków również płci i wieku osobników. Na szczęście, w obrębie badanego obszaru nie stwierdzono zachorowalności na gruźlicę.
Keywords: Żubr; Bison bonasus; patologia; śmiertelność; Bieszczady