Rola dzikich i udomowionych parzystokopytnych w formowaniu helmintofauny żubra w Białorusi (European Bison Conservation Newsletter, 2017)
W pracy przedstawiono wyniki badań składu fauny pasożytniczej u kilku gatunków zwierząt. Oprócz podstawowego gatunku, do którego się odnoszono, czyli żubra Bison bonasus, przeanalizowano również dane o parazytofaunie sarny Capreolus capreolus,jelenia Cervus elaphus, łosia Alces alces, dzika Sus scrofa, jelenia sika Cervus nippon, daniela Dama dama oraz bydła Bos taurus, świni Sus scrofa domesticus, kozy Capra hircus i owcy Ovis aries. Analizowano podobieństwo składu fauny pasożytującej w organizmach różnych gatunków. Stwierdzono duże podobieństwo gatunków pasożytów bytujących u żubra i sarny, oraz u żubra i daniela i u żubra i bydła domowego. Generalnie stwierdzono 103 gatunki pasożytów u badanych gatunków na terenie Białorusi.
Keywords: Żubr; infekcja pasożytnicza; Białoruś