Analiza struktury płci i wieku żubrów w Okskim Rezerwacie (European Bison Conservation Newsletter, 2019)
Ośrodek Hodowli Żubrów w Rezerwacie Okskim zajmuje powierzchnię 180 hektarów a został założony w 1959 roku. W pracy wykorzystano dane z lata 1960 – 2018 dotyczące 526 osobników. Żubry podzielono na 3 grupy wiekowe: cielęta do jednego roku życia, młode żubry od 1 do 3 lat, dorosłe zwierzęta w wieku 3 lat i starsze (samce i samice). Przeanalizowano dynamikę struktury płci w poszczególnych grupach wiekowych. W całym okresie w rezerwacie urodziło się 441 osobników, w tym 52,6% samców i 47,4% samic. W grupie dorosłych zwierząt jest duża dysproporcja proporcji płci z przewagą samic (74,6%), średnio na 1 samca przypadają 3 krowy. Struktura średnia w stadzie w Okskim Rezerwacie w latach 1962–2018 była następująca: dorosłe samce – 13,9%, dorosłe samice – 41,2%, młode zwierzęta – 26,0% i cielęta – 18,9%. Kształtowanie się struktury płci i wieku w naturalnych populacjach i w stadach w rezerwacie jest inne. Na podstawie porównania wyników można stwierdzać, że odsetek cieląt w zagrodach jest wyższy (odpowiednio 19% i 14%) ze względu na większy udział dorosłych samic. Udział młodzieży w stadzie rezerwatowym jest taki sam jak w wolnej populacji z Puszczy Białowieskiej Białorusi (26%). Udział dorosłych samic w rezerwacie jest wyższy niż w naturze (41% i 39%), natomiast samców niższy (14% i 21%). Jako optymalną strukturę płci i wieku żubrów w rezerwacie można uznać proporcję: cielęta – 20%, młodzież – 25%, dorosłe osobniki – 55% (samce – 15%, samice – 40%).
Keywords: żubr; struktura płciowo-wiekowa; stada półwolne; Rezerwat Rzeki Oka