Przestrzenna analiza miejsc występowania spałowania przez żubry (Bison bonasus) w relacji do terenów otwartych w górach Rothaar (European Bison Conservation Newsletter, 2019)
W roku 2013 stado żubrów (Bison bonasus) zostało wsiedlone do leśnego regionu gór Rothaar w Niemczech. Jak wiadomo żubr jest gatunkiem spasającym, ale częściowo jego dieta składa się liści, gałęzi i kory krzewów i drzew. Od momentu reintrodukcji populacja żubra wzrosła do 19 osobników i w niektórych obszarach stado to pozostawiało po sobie wyraźne ślady spałowania. Stwierdzane szkody spowodowały narastanie konfliktu między ludnością a dzikimi zwierzętami w tym rejonie gór Rothaar, ponieważ częściowo zniszczone drzewa znajdowały się w prywatnych lasach utrzymywanych dla celów komercyjnych, co wiązało się ze stratami ekonomicznymi dla właścicieli. W celu zbadania skali problemu określiliśmy jakie czynniki środowiska mogą być związane z intensywnością spałowania. Po zdiagnozowaniu wielkości i miejsca uszkodzeń przeprowadziliśmy analizę GIS w powiązaniu z otwartymi obszarami krajobrazu gór Rothaar. Analiza GIS wykazała, że fragmenty z silnymi uszkodzeniami drzewostanu wydają się znajdować bliżej miejsc dokarmiania w stosunku do innych elementów przestrzeni. W związku doszliśmy do wniosku, że może istnieć związek przestrzenny między przygotowanymi poletkami żerowymi w otwartym krajobrazie a przypadkami spałowania przez żubry w rejonie gór Rothaar. Na podstawie tego studium przypadku można pokazać jak czynniki antropogeniczne mogą wpływać na wyniki badań.
Keywords: żubr; spałowanie; skład siedliska; otwarte krajobrazy; reintrodukcja; konflikty człowiek-przyroda