Ośrodek Badań Anatomii Żubra przy Katedrze Nauk Morfologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie – 60 lat istnienia (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
W 1949 r. profesor Kazimierz Krysiak jako znakomity anatom i wybitny naukowiec utworzył w ramach Katedry Anatomii Zwierząt SGGW w Warszawie Ośrodek Badań nad Anatomią Żubra. W ciągu ostatnich 60 lat w Centrum prowadzone były intensywne badania anatomiczne tego gatunku. Wyniki mają fundamentalne znaczenie dla badań w takich dziedzinach, jak fizjologia, genetyka, hodowla, patologia i ochrona. Z zakresu anatomii żubrów opublikowano 124 prace. Wśród nich jest 5 habilitacji i 17 rozpraw doktorskich. Pozostałe 102 opracowania zostały opublikowane w uznanych czasopismach naukowych: krajowych i zagranicznych. Wiele z nich powstało we współpracy z innymi instytucjami naukowymi; głównie z Instytutem Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk w Białowieży. Publikacje obejmują wszystkie dziedziny anatomii. Większość z nich analizuje problemy osteologiczne. Wyniki badań prowadzonych w Ośrodku znacznie poprawiły znajomość anatomii żubrów w porównaniu z innymi gatunkami zwierząt domowych.
Keywords: żubr; anatomia