Rezerwat Żubrów Valea Zimbrilor – bodziec lokalnego zrównoważonego rozwoju (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Okręg Brasov ma tę wielką zaletę, że obejmuje swoim terytorium dwa parki narodowe i inne obszary o dużej wartości przyrodniczej. Agencja ds. Zrównoważonego Rozwoju w Braszowie utworzyła rezerwat żubrów w Vama Buzaului o nazwie „Rezervatóia Valea Zimbrilor/Bison Valley Reserve”. Rezerwat ten odgrywa ważną rolę w rozwoju powiatu. W listopadzie 2008 roku do rezerwatu przewieziono pięć żubrów ze Szwajcarii, Włoch i Austrii. Na dowód dobrej kondycji zwierząt w zagrodzie jedna samica wycieliła się tej wiosny.
Keywords: zrównoważony rozwój lokalny; ex situ; zagroda