35 lat utrzymania i hodowli żubra (Bison bonasus) w Thüringer Waldzoo Gera (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Hodowlę żubra Bison bonasus bonasus rozpoczęto od pary osobników z ogrodu zoologicznego w Lipsku w 1973 w Thüringer Waldzoo Gera. W 1976 przeprowadzono import trzech młodych żubrów do Gery z Puszczy Białowieskiej. Tak utworzona grupa wydała pięcioro osobników potomnych. W 1991 r linia genetyczna została zmieniona na nizinno-kaukaską. Z tej linii urodziło się ponad 30 osobników w ciągu 18 lat. W 2009 roku, po ponad 35 latach utrzymywania Bison bonasus, powrócono do hodowli linii nizinnej.
Keywords: żubr; ex situ