Rola ośrodka hodowli żubrów w restytucji gatunku w Rosji (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Powstanie ośrodka hodowli żubrów w rezerwacie Prioksko-Terrasnyjj spowodowane było koniecznością zachowania jednego z najcenniejszych przedstawicieli dzikiej fauny europejskiej Rosji. Na początku pojawiało się wiele pytań, jak zorganizować rezerwat, aby spełniał potrzeby ochrony gatunków. W pierwszym okresie priorytetem było tworzenie ośroda hodowli żubrów, który zapewnia zwierzętom opiekę, warunki do rozrodu i brak ingerencji w naturalny „dziki” tryb życia. Proces hodowli w niewoli był potrzebny do zmniejszenia utraty zmienności genetycznej i rozwoju populacji żubrów celem reintrodukcji.
Keywords: Żubr; Rosja; restytucja