Żubr w Rosji - przeszłość, teraźniejszość i przyszłość (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Omówiono obszar występowania żubra w okresie historycznego holocenu, dodając nowe informacje opublikowane w ostatnich latach. Północna granica obszaru odpowiada 600 stopni N. Obszar obejmował średni i południowy Ural, południe Syberii Zachodniej. Na wschodzie zasięg obejmował obszar aż do gór Ałtaj i jeziora Bajkał. Ten sam obszar zajmował jeleń, mający podobne potrzeby ekologiczne. Zwiększenie poziomu chowu wsobnego znacząco i negatywnie wpływa na możliwości adaptacyjne i reprodukcyjne żubrów. Okoliczność ta uwidacznia się szczególnie w przypadku reintrodukcji na terenach górskich. Omówiono podstawowe projekty hodowli żubra w Rosji.
Keywords: żubr; zasięg geograficzny; inbred; reintrodukcja