Nowe stada żubrów w województwie zachodniopomorskim po roku od utworzenia (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
W 2008 roku w nadleśnictwach Łobez i Dobrzany, w odległości 14 km od siebie powstały dwa wolnowybiegowe stada żubrów. Po 10 miesiącach separacji stada te połączyły się w jedną grupę i zajęły ubogie siedlisko leśne na sandrze Drawy. Stada te opuściły teren siedlisk leśnych Pojezierza Ińskiego. Poziom reprodukcji w stadach był zadowalający, bo na 7 krów urodziło się 5 cieląt i co najmniej trzy z nich przeżyły pierwsze 3 miesiące. Monitoring był bardzo trudny ze względu na niską jakość sprzętu – obroże telemetryczne GPS Vectronic Aerospace.
Keywords: stada wolnościowe; telemetria GPS