Historia populacji żubrów w Nadleśnictwie Brzegi Dolne (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Sukces restytucji żubrów w Polsce oceniany jest jako bardzo dobry przykład projektu konserwatorskiego a zdobyte doświadczenia są rozpowszechniane w całej Europie. To nie oznacza, że po drodze nie było żadnych porażek ani błędów w procesie. Jednym z przykładów jest rozwój i upadek populacji żubrów w Leśnictwie Brzegi Dolne w Bieszczadach. Utworzone w 1978 roku stado żubrów po 20 latach osiągnęło liczebność 32 osobników. W ciągu pięciu lat z powodu gruźlicy bydła stado zostało całkowicie wyeliminowane i obecnie w regionie nie ma żubra.
Keywords: stada wolnościowe; gruźlica