Charaketrystyka i analiza przyczyn upadków żubrów (Bison bonasus L.) na podstawie cech związanych z płcią i wiekiem w stacji hodowlanej rezerwatu Oksky (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Autorka przeanalizowała protokoły sekcji zwłok i świadectwa zgodnu 128 żubrów w latach 1960-2008. Najwyższą śmiertelność obserwuje się wśród żubrów w wieku około roku (57%). Współczynnik śmiertleności na przestrzeni roku rozłożony jest nierównomiernie. Latem, jesienią i zimą następuje wzrost tego czynnika. Przyczyny śmierci zwierząt w stacji hodowlanej byłysklasyfikowane według grup: urazy, choroby różnych narządów, inwazyjne i zakaźne choroby. Główną przyczyną śmierci zwierząt są urazy – 43,7%. Helmintozy, problemy z układem pokarmowym i zatrucia są na drugim miejscu wśród przyczyn śmierci. Przyczyy śmierci żubrów w wieku poniżej 1 roku to urazy, martwe urodzenia, pęknięcia pępowiny i braku mleka matki.
Keywords: śmierć; urazy; helmintozy; choroby; żubr