Wstępne poszukiwanie terenów leśnych odpowiednich dla wolnożyjącej populacji żubra Bison bonasus na Ukrainie (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Od 1990 r. ukraińska populacja żubra (Bison bonasus L.) zmniejszyła się trzykrotnie. W efekcie problem zaczął przyciągać należytą uwagę, a przywrócenie żubra stało się priorytetem w polityce ekologicznej państwa. Biorąc pod uwagę optymalne rozmiar siedliska, użyliśmy GIS Arc/Info 8.1 do przesiewania ukraińskich i sąsiednich lasów pod kątem terenów, gdziesubpopulacje gatunku mogą istnieć ze względu na wielkość lasów i gęstość zaludnienia i drogi. W badaniu uwzględniono również kilka innych parametrów. Znaleźliśmy kilkaa obrzarów, nadających się do utrzymania stad liczących po sto żubrów i 3 przygraniczne terytoria o odpowiednie dla stad o liczebności około 1000 osobników każdy. Dokładna ocena środowiskowajest wymagane do określenia, które z tych obszarów nadają się do rozwoju lub tworzenia nowych populacji żubrów.
Keywords: żubr; Bison bonasus; siedliska; GIS; żywotna subpopulacja; restytucja