Wykorzystywanie nowych terenów dla grup wolnożyjących żubra (Bison bonasus) w europejskiej Rosji (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Tworzenie wolnożyjących populacji żubrów jest ważnym przedmiotem ochrony tego gatunku. Na szczególną uwagę w ramach tworzenia wolnożyjącej populacji żubrów zasługują takie problemy, jak wykorzystanie terenu i wykorzystanie przestrzeni przy zakładaniu nowych wolnożyjących grup. W pracy przedstawiono wyniki monitoringu wykorzystania przestrzeni przez żubry podczas zakładania stada wolnożyjącego w rezerwacie przyrody Kaluzhskie Zaseki w Rosji. Analiza obejmuje dane zebrane w latach 2004-2007. Główną metodą pozyskiwania danych było mapowanie śladów aktywności życiowej wzdłuż ustalonych tras. Obserwowane stado na koniec okresu badawczego liczyło 30 zwierząt. W 2001 r. stado zostało wypuszczone w panrku Narodowym Orlovskoe Polesie i trafiło do Rezerwatu Przyrody Kaluzhskie Zaseki. W 2004 roku żubry zajęły prawie cały obszar leśny południowej części rezerwatu. W okresie śnieżnym całe stado trzyma się blisko miejsca żerowania. W okresie bezśnieżnym dorosłe samce oddzielają się od stada. Od 2005 roku grupy krów i cieląt mają dobrze zdefiniowany sezonowy cykl użytkowania przestrzeni.
Keywords: żubr; stado wolnożyjące; zasiedlenie nowego terenu; użytkowanie przestrzeni