Formacja i stan obecny populacji żubrów Borisow-Berezinsky (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Przedstawiono przegląd historii powstawania populacji żubrów (Bison bonasus bonasus) w sąsiedztwie Rezerwatu Biosfery Berezinsky. Opisano dynamikę populacji, wskaźniki urodzeń i zgonów. Przedstawiono dane dotyczące kształtowania się struktury przestrzennej tej populacji oraz sezonowych migracji żubra. Oceniane są perspektywy dalszego istnienia populacji Borysowa i środki niezbędne do jej utrzymania.
Keywords: Bison bonasus bonasus; dynamika populacji; struktura przestrzenna; Rezerwat Biosfery Berezinsky