Historia, stan obecny i perspektywy ochrona żubra na Ukrainie (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Przyczyny gwałtownego spadku ukraińskiej populacji żubra (Bison bonasus L.) zostały przeanalizowane na podstawie danych historycznych i aktualnych informacji. Opisano aktualny stan populacji żubrów na Ukrainie oraz działalność hodowlaną w ogrodach zoologicznych. Proponowane są działania niezbędne do odtworzenia populacji tego gatunku w kraju.
Keywords: żubr; Bison bonasus; odstrzał selektywny; Ukraińska Czerwona Księga