Ochrona żubrów w województwie zachodniopomorskim (European Bison Conservation Newsletter, 2010)
W artykule przedstawiono sytuację dwóch stad żubrów utworzonych na terenie województwa zachodniopomorskiego. Pierwsze stado w Nadleśnictwie Mirosławiec powstało w 1980 roku przez wypuszczenie 8 zwierząt i uzupełnienie tej grupy 8 osobniami importowanymi w 2005 roku. Drugie stado istnieje na terenie wojskowym w Nadleśnictwie Drawsko i zostało wyodrębnione z pierwszej grupy w 2008 roku. Do tej pory zrealizowano trzy projekty mające na celu: zwiększenie liczebności populacji, stworzenie infrastruktury żywieniowej i wprowadzenie monitoringu za pomocą telemetrii. W sierpniu 2009 przygotowano kolejny projekt, a 28 lipca 2010 podpisano umowę z Centrum Projektów Środowiskowych. Głównym celem projektu jest zwiększenie liczebności populacji i jej zmienności genetycznej, rozwój większe akceptacji społecznej i zapewnienie właściwego stanu zdrowotnego stad.
Keywords: żubr; Zachodniopomorskie; zarządzanie; projekt