Powrót żubrów w góry Kaukazu: 70 lat wielkiej misji (European Bison Conservation Newsletter, 2010)
W pracy przedstawiono informacje o żubrach podgatunku kaukaskiego pochodzące z 18 i 19 stulecia, dane na temat rozwoju tego regionu i przyczynach wyginięcia populacji żubra. Zwrócono uwagę na dużą rolę łowieckiego ośrodka w Kubaniu w ochronie żubrów kaukaskich w latach od 1888 do 1909. W pracy przedstawiono informację o trzech żubrach kaukaskich mających wpływ na europejską populację tego gatunku oraz międzynarodowe wysiłki związane z ratowaniem gatunku podjęte w latach 20-tych XX wieku. Szeroko opisano zagadnienie krzyżowania żubra z bizonem amerykańskim oraz wyjaśniono w jaki sposób utworzono populację ”górskich żubrów” z wypuszczonych w góry Kaukazu mieszańców żubra i bizona. Szczegółowo opisano badania sezonowej migracji stad oraz stopień zagrożenia kłusownictwem. Najwyższą liczebność osiągnęła populacja w 1991 roku - około 1500 osobników. W pracy zwrócono uwagę na rolę Kaukaskiego Rezerwatu Biosfery oraz zoologów zajmujących się tymi zwierzętami oraz na ostatnio podjęte badania wspierane przez niemiecką organizację ochrony przyrody.
Keywords: żubr; Kaukaz; K; Kaukaski Rezerwat Biosfery; reaklimatyzacja; historia; hodowla