Odławianie i przewożenie zwierząt z Ośrodka Hodowli Żubrów Rezerwatu Biosfery Prioksko-Terrasnyj (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
W pracy przedstawiono metody przemieszczania żubrów pomiędzy ośrodkami hodowli. Autorka omawia sposób określenia wymiarów ciała osobnika bez stosowania bezpośrednich pomiarów. Podane są również metody przygotowania, załadunku i wyładunku zwierząt. Żubry są przewożone w drewnianych indywidualnych drewnianych skrzyniach dopasowanych do rozmiarów zwierzęcia i ten sposób przewozu sprawdza się bez zarzutu od ponad 50 lat.
Keywords: transport żubra; drewniane skrzynie