W pogoni za turem (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Jeśli tylko moglibyśmy przenieść teorię Alberta Einsteina na praktykę i zagiąć przestrzeń! Co prawda nie bylibyśmy w stanie dotknąć, ale moglibyśmy przynajmniej zobaczyć prawdziwy cud dzikich ostępów przeszłości: tura. Unosząc się w czasoprzestrzeni oglądalibyśmy jego codzienne życie, zachowania, dni kiedy był w szczytowej formie, dzień jego odżałowanego wyginięcia, oraz kto wie, może udałoby się wyciągnąć jakieś cenne naukowe wnioski. Niestety nie jesteśmy na razie w stanie dokonać żadnej z tych rzeczy, ale mimo wszystko przyszłość leży w rękach marzycieli.
Keywords: Bos primigenius; tur