Występowanie infekcji alpha-herpeswirusów i pestiwirusów u żubrów (Bison bonasus) w Puszczy Białowieskiej (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Przeprowadzono badania serologiczne występowania infekcji alpha-herpeswirusami i pestiwirusami u żubrów z Puszczy Białowieskiej. Surowice 40 losowo wybranych osobników testowano przy użyciu dwóch komercyjnych testów IDEXX ELISA. Układ doświadczenia pozwalał na potwierdzenie lub wykluczenie infekcji z prawdopodobieństwem 95% przy przewidywanym zakażeniu na poziomie 30%. Nie stwierdzono przeciwciał przeciwko alpha-herpeswirusom (BHV-1, BHV-5, BuHV-1, CpHV-1, CvHV-1, CvHV-2, ElkHV-1) ani pestiwirusom (BVDV-1, BVDV-2, BDV). Te wyniki badań sugerują, że polska populacja żubra najprawdopodobniej nie miała kontaktu z tymi wirusami.
Keywords: herpeswirus; pestiwirus; żubr