Utworzenie wolnej populacji żubra ”Volozhinskaya” (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Proces kształtowania się wolnej populacji żubra „Volozynskaya” był obiektem oceny. Populacja wzrosła od 15 osobników do 79 w ciągu 17 lat, a średni przyrost zrealizowany wynosił 10,7%, zajmowany areał zimą to 70 km2, latem wzrasta do 400 km2 i pokrywa się niemal całkowicie z powierzchnią Puszczy Nalibokskaya. Dostępne siedlisko zawiera zalewowe tereny porośnięte turzycą z drzewostanem złożonym z brzozy, olchy i świerkowo-liściastym, oraz łąki na siano głownie położone wzdłuż rzek: Volka, Sivichanka, Kamenka and Izled. Żer pędowy (sosna, brzoza, kruszyna i świerk) dominuje w diecie zimowej (ponad 64%). Siano, zboże i okopowe są stosowane do dokarmiania.
Keywords: żubr; ilość; wzrost; siedlisko