Współczesny stan populacji żubra (Bison bonasus L.) w zachodnim regionie Ukrainy (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Ostatnie żubry w zachodnim regionie Ukrainy zostały schwytane na początku XVIII w. Niejednokrotne próby restytucji gatunku podejmowane na początku XX w. zaznały porażki. W drugiej połowie XX w., w latach 1965–1980 zwierzęta były przywożone na tereny pięciu zachodnich obwodów Ukrainy, gdzie stworzyły sześć populacji: trzy na terenach górskich i trzy na równinach. W latach 90-tych XX w. populacja żubra osiągnęła maksymalną liczebność: 470–480 osobników. Na początku XXI w. z powodu kłusownictwa, chorób, braku pokarmu na obszarach górskich oraz wskutek innych przyczyn odnotowano spadek liczebności gatunku. Według szacunków w 2011 r. ogólna liczba pogłowia żubrów w tej części Ukrainy wynosi około 80 osobników. Dwie subpopulacje (Kłewańska i Nadwirniańska) przestały istnieć, zagrożona jest subpopulacja Bukowińska i Cumańska.
Keywords: restytucja; liczebnos´c´; przyrost; subpopulacja