Moz˙liwos´ci reintrodukcji żubra Bison bonasus w Zachodnich Rodopach, Bułgaria (European Bison Conservation Newsletter, 2012)
Praca jest podsumowaniem rezultatów terenowej wizji lokalnej, której celem była ocena potencjalnym miejsc reintrodukcji żubra w Zachodnich Rodopach. Ocenie podlegały trzy regiony: Madzharovo, Byala Reka i Mursalica. Dwa pierwsze zostały zdyskwalifikowane, przede wszystkim z uwagi na niesprzyjające warunki siedliskowe (stosunkowo uboga baza pokarmowa i ograniczony dostęp do wody). W regionie Mursalica, mogłaby być utworzona mała (do 20 osobników) populacja żubra przy założeniu wprowadzenia tam odpowiedniej ochrony przed kłusownictwem i zabiegów zapobiegających możliwemu zarażeniu się˛ żubrów chorobami zakaźnymi od zwierząt gospodarskich.
Keywords: żubr; Bison bonasus; Zachodnie Rodopy; Bułgaria; wsiedlenia; siedlisko