Przegląd badań genetycznych prowadzonych na gatunku Bison bonasus (European Bison Conservation Newsletter, 2022)
Niniejsze opracowanie jest przeglądem doniesień naukowych z zakresu genetyki molekularnej w kontekście żubra (Bison bonasus), w latach 1994 – 2011. Badania pogrupowano w sekcje dotyczące sekwencji kodujących, sekwencji niekodujących oraz mitochondrialnego DNA. Pierwszy rozdział zawiera m.in. publikacje dotyczące sekwencjonowania fragmentów genówi analizy ich polimorfizmu. Część dotycząca sekwencji niekodujących zawiera raporty nt. markerów mikrosatelitach i polimorfizmu pojedynczych nukleotydów (SNP), które są cennymi markerami genetycznymi. Niniejszy artykuł podsumował w spójny sposób najważniejsze osiągnięcia analizy genomu żubra, dzięki czemu ta publikacja może służyć jako wprowadzenie w świat genetyki molekularnej żubrów.
Keywords: żubr; genetyka molekularna; sekwencje kodujące; sekwencje niekodujące; DNA mitochondrialne