Zasoby archiwalne Redakcji Księgi Rodowodowej Żubrów i sposoby ich udostępniania (European Bison Conservation Newsletter, 2012)
Obencna Redakcja Księgi Rodowodowej Żubrów (EBPB) prowadzi bazę rodowodową żubrów i hodowców/właścicieli głównie z lat 1968–2012. Baza zawiera informacje o pochodzeniu zwierząt, stanie światowym żubrów w dniu 31 grudnia każdego roku, wraz ze zmianami, które nastąpiły w okresie ostatnich 12 miesięcy oraz bieżącą korespondencję dotyczącą kwestii rodowodowych. Te zdigitalizowane dokumenty są dostępne dla zainteresowanych hodowców/właścicieli za zgodą Redakcji EBPB w jej siedzibie. Wydawane roczniki Księgi Rodowodowej Żubrów dostępne są na stronie www.krz.bpn.com.plMateriały archiwalne zeszytów Internationale Gesellschaft zur Erhaltung des Wisents z lat 1924–1968 dotyczące europejskich i światowych hodowli są również dostępne za zgodą Redakcji, w biurze.
Keywords: żubr; Księga Rodowodowa Żubrów; dane rodowodowe; zdigitalizowana baza danych