Helmintofauna żubra z wolnej populacji Borisov-Berezinsky (European Bison Conservation Newsletter, 2013)
Przedstawiono dane o ilościowej strukturze fauny pasożytniczej stwierdzanej u żubrów (Bison bonasus bonasus) z wolnożyjącej populacji Borisov-Berezinsky. Stopień´ poziomu infekcji zależnie od sezonu zbadano dla rożnych gatunków pasożytów. Opisano drogi wniknięcia do organizmu żywiciela gatunków pasożytów najczęściej spotykanych, tj. Fasciola hepatica i Dictyocaulus filaria.
Keywords: żubr; Biaoruś; Rezerwat Biosfery Berezinsky; helmintofauna; populacja