Wykorzystanie środowiska przez dwa osobniki żubra (Bison bonasus) bytujące na duńskiej wyspie Bornholm (European Bison Conservation Newsletter, 2013)
Wykorzystanie środowiska przez żubry było do tej pory badane w populacjach bytujących w Karpatach Wschodnich oraz w polskiej i białoruskiej części Puszczy Białowieskiej, gdzie żubry w sezonie wegetacyjnym preferują˛ dominujące środowisko lasów liściastych i otwartych terenów. W maju 2012 roku Duńska Agencja Środowiska Bornholm wprowadziła siedem żubrów do zagrody w Lesie Almandynem w celu uzyskania w przyszłości większego udziału otwartych przestrzeni. Badaniami objęto wykorzystanie środowiska zagrody przez dwa żubry, samca i samice, zaopatrzone w obroże telemetryczne. Celem była wstępna ocena, czy stado żubrów można nazwać´ „inżynierami środowiska”. Stwierdzono, że w sezonie wegetacyjnym obydwa żubry większość´ czasu spędzały w lesie iglastym (45%), nieczyszczonym lesie iglastym (25%) i lesie liściastym (24%). Porównując z dostępnością˛ wymienionych siedlisk można stwierdzić, że żubry preferują˛ nieczyszczony las iglasty. Ta preferencja może prowadzić´ do większej otwartości siedlisk Lasu Almindingen, zgodnie z życzeniem Duńskiej Agencji Środowiska.
Keywords: wybiórczość siedliskowa; dostępność siedlikowa; inżynieria ekosystemów; żubr