Analiza reintrodukcji i formowania populacji żubra w Białorusi (European Bison Conservation Newsletter, 2013)
Reintrodukcje żubra w różnych regionach Białorusi przeprowadzono w latach 1994–2000 oraz w 2005 roku w ramach projektu pt. „Program ochrony, rozprzestrzenienia i użytkowania żubra w Białorusi”. Łącznie 95 żubrów – założycieli nowych wolno-żyjących populacji odłowiono w Parku Narodowym „Białowieska Puszcza”. Cztery populacje i dwa stada utworzono do 2012 roku. Wielkość białoruskiej populacji żubra wzrosła z 347 osobników w 1994 roku do 1156 zwierza˛t (wyłączając śmiertelność i eliminacje) w 2012 roku, czyli 3,3 razy. Utworzone populacje osiągnęły różną wielkość i są na rożnym poziomie formowania. W pracy omówiono aspekty reprodukcji, dynamiki populacji, śmiertelności i głónych czynników ją powodujących.
Keywords: Reintrodukcja żubra; program ochrony; Białoruś