Księga Rodowodowa Żubrów – od początków do chwili obecnej (European Bison Conservation Newsletter, 2008)
Po wytępieniu ostatniej populacji żubra Bison bonasus (L.) w Puszczy Białowieskiej (1919) i na Kaukazie (1926 lub 27), w ramach Międzynarodowego Towarzystwa Ochrony Żubrów w Niemczech, restytucja gatunku została zainicjowana na podstawie osobników, które przeżyły w niewoli.
Keywords: Żubr; Czystość