(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2022)
W raporcie poruszono dwie ważne kwestie oraz omówiono metody ich rozwiązania w Hiszpanii. Pierwszą z nich jest identyfikacja osobników żubra zgodnie z unijnym Prawem o zdrowiu zwierząt (AHL). Proponowane są niewielkie okrągłe kolczyki z numerem oraz mikroczip jako alternatywa dla standardowych kolczyków bydlęcych. Drugą kwestią jest badanie gruźlicy, do którego zobowiązuje również AHL. Weterynarze Urzędowi będą sprawdzać minimum 25% zwierząt rocznie z każdego stada przy użyciu dwóch metod. W przypadku pozytywnego wyniku I konieczności eliminacji zwierząt, hodowca uzyska rekompensatę.