(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2022)
W ostatnich latach stosowano różne metodyki służące unieruchamianiu żubrów. Rozwiązania najlepsze jednak są problematyczne dla hodowców z powodu dostępności, toksyczności dla ludzi, skutków ubocznych dla zwierząt, kosztów i przeszkód prawnych. Dlatego w niniejszej pracy zastosowano protokół immobilizacji, który zasadniczo opiera się na medetomidynie, zolazepamie/tyletaminie i butorfanolu – produktów, które są łatwo dostępne na rynku. Podstawowym warunkiem aplikacji większych objętości przy użyciu jab-stick jest możliwość oddzielania poszczególnych zwierząt. W pracy przedstawiono wyniki unieruchomień 21 zwierząt, które były przeznaczone do transportu do innych zagród lub do projektów reintrodukcji w latach 2019–2021. Kombinacja leków jest odpowiednia i spełnia wszystkie wymogi bezpiecznego dla zwierząt unieruchomienia.