(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2022)
Hodowla pszczyńska to najstarsza na świecie hodowla żubrów, posiadająca bogatą tradycję, która odegrała niekwestionowaną rolę w restytucji gatunku. Utworzenie w roku 1996 rezerwatu przyrody Żubrowisko a następnie przekazanie przez ówczesnego zarządcę, którym był Ojcowski Park Narodowy żubrów pod opiekę leśników, co miało miejsce w 1997 roku, rozpoczyna współczesny okres w hodowli tych wspaniałych zwierząt w lasach pszczyńskich. Jako cel ochrony w rezerwacie uznano zachowanie ze względów naukowych, dydaktycznych i turystycznych populacji żubra. Niewątpliwie żubr to najcenniejszy element przyrodniczy w rezerwacie jednak bytuje on na powierzchni 750 hektarów lasów, gdzie niezbędne jest prowadzenie racjonalnej gospodarki gwarantującej zachowanie trwałości i ciągłości lasu. Na przestrzeni ostatnich 20 lat stado pszczyńskie utrzymywane jest na poziomie około 40 osobników rocznie. Zasadnicza część stada bytuje w stanie pół wolnym w centralnej części rezerwatu. Realizując jeden z celów zachowania populacji żubra, którym jest cel edukacyjny, w roku 2006 utworzono Ośrodek Edukacyjny „Pszczyńskie Żubry” obecnie funkcjonujący pod nazwą Ośrodek Hodowli Żubrów i Edukacji Leśnej. Przy ośrodku powstała zagroda hodowlana dla linii pszczyńskiej pełniąca również funkcję zagrody pokazowej, gdyż tylko w tym miejscu odwiedzający mogą obserwować żubry. Ośrodek Hodowli Żubrów i Edukacji Leśnej prowadzi zajęcia edukacyjne, warsztaty, plenery przyrodnicze, ale również koordynuje hodowlę żubrów.