(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
Przedstawiono wyniki parazytologicznych studiów różnych populacji żubrów na Białorusi. Największa różnorodność gatunkowa pasożytów została zarejestrowana w Puszczy Białowieskiej. Natomiast poziom infestacji był podobny w poszczególnych leśnictwach. W składzie gatunkowym dominowały Nematoda, natomiast najcześciej rejestrowana była Fasciola hepatica. Odrobaczanie skutkowało spadkiem zapasożycenia w kolejnym roku.