(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
W pracy przedstawiono historię oraz dynamikę populacji żubra bytującej w Białorusi “Osipovichskaya”. W 1997 roku wypuszczono 15 żubrów, a aktualna wielkość populacji to 308 osobników. Omawiana jest dynamika wielkości populacji, tempo wzrostu jej liczebności oraz współczynniki rozrodczości i poziom śmiertelności. W okresie lat 1997–2014 urodziło się w tej populacji 295 cieląt a jedynie 30 zwierząt padło lub zostało wyeliminowanych.