(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
Omówiono aktualny stan wolnych populacji i ośrodków hodowli żubra (Bison bonasus) w Białorusi. Przedstawiono dynamikę populacji, stopień ich rozwoju oraz sposób tworzenia wolnych populacji. Z powodu różnych przyczyn i czynników tempo rozwoju poszczególnych stad jest odmienne; niektóre są na początkowym etapie formowania i niektóre osiągnęły już liczebność przekraczającą pojemność środowiska. Plan dalszego rozwoju metapopulacji żubra w kraju jest rozwijany, z określeniem optymalnej liczebności tego gatunku w Białorusi. Przedstawione są proponowane rozwiązania związane z kontrolą liczebności w niektórych populacjach.