(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2015)
W pracy przedstawiono różnice frekwencji substytucji pojedynczych nukleotydów (SNP) w genach DRB3 i DQB głównego kompleksu zgodności tkankowej (MHC) odpowiedzialnych za odpowiedź immunologiczną w dwóch populacjach bytujących w Puszczy Białowieskiej w Białorusi i Polsce. Unikatowe i rzadkie allele, które są wartościowe dla populacji, których obecność i wzrost frekwencji może wpłynąć na podwyższenie poziomu zmienności genetycznej a tym samym żywotności gatunku zostały w populacjach zidentyfikowane.