(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2016)
Do tej pory opisano jeden niepotwierdzony oraz sześć potwierdzonych rzypadków balanopostitis u samców żubra. Cztery przypadki były zdiagnozowane na podstawie objawów i potwierdzone podczas sekcji, podczas gdy dwa pozostałe dotyczą wciąż żyjących samców. Samiec zaliczony jako niepotwierdzony przypadek również żyje. Cztery samce należały do linii nizinnej a dwa do linia białowiesko-kaukaskiej. Wszystkie przypadki dotyczyły samców przywiezionych z zagranicy, a jak do tej pory żaden samiec urodzony w Hiszpanii nie wykazuje objawów.