(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2016)
Żubr, jako gatunek priorytetowy w obszarach Natura 2000 wymaga szczególnego zainteresowania i wyspecjalizowanego traktowania. Bardzo ważnym elementem ochrony tego zagrożonego gatunku jest to, by społeczeństwo akceptowało działania hodowlane i ochronne wobec niego. Żubr w Bieszczadach stał się już symbolem tych terenów. Potrzebna jest wiedza dla zarządzających tym gatunkiem w jaki sposób jest on postrzegany przez społeczeństwo lokalne. Poniższe opracowanie powstało w oparciu o badania ankietowe, przeprowadzone w maju 2016 roku na terenie Bieszczad. Zamysłem autorów była ocena poziomu wiedzy o żubrach, postaw wobec tego gatunku oraz określenie dalszych działań mających na celu lepszą popularyzację wiedzy z zakresu ochrony przyrody. Pytania w formie kwestionariuszy skierowano do trzech grup społecznych – dorosłych mieszkańców stale zamieszkujących Bieszczady, pracowników Lasów Państwowych, młodzieży z gimnazjów i szkół średnich. Badaniami objęto gminy: Baligród, Cisna, Czarna, Komańcza, Lesko, Lutowiska, Olszanica, Solina, Zagórz i Ustrzyki Dolne. Wyniki są bardzo ciekawe i pozwalają wnioskować, że edukacja przyrodnicza jest bardzo ważnym elementem życia mieszkańców Bieszczad. Należy poświęcić więcej uwagi tworzeniu i działaniu programów oraz warsztatów edukacyjnych z zakresu ochrony przyrody. Istnieje również potrzeba opracowania zwięzłego informatora na temat populacji żubrów bytujących w Bieszczadach na tle tego gatunku w Europie.