(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2016)
Podsumowano historię restytucji żubra od 1946 w Rosji (dawny Związek Radziecki), a szczególnie osiągnięcia ośrodka hodowli w rezerwacie natury Prioksko-Terrasnyj. Opisano główne założenia zaproponowanego przez Michaiła Zabłockiego programu hodowli żubrów. Wymienione są rekomendacje dla przyszłej pracy nad tym gatunkiem zapewniającej przetrwanie i właściwą ochronę oraz określono najważniejsze zagrożenia związane z gwarantowaniem czystości gatunkowej.