(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2016)
Przeanalizowano dane o liczbie i rodzaju stad żubra, ich liczebności oraz proporcji osobników należących do dwóch linii genetycznych w latach 2000–2015, w celu zweryfikowania w jakim stopniu wdrożone zostały rekomendacje zawarte w Planie Działań dla gatunku, wydanym przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody w 2004 roku. W badanym okresie obserwowany jest stały wzrost liczby stad (od 221 do 296) oraz wielkości populacji gatunku (od 2793 do 6083). Proporcja żubrów utrzymywanych w niewoli w stosunku do populacji wolnych lub półwolnych zmniejszyła się od ponad 41% do jedynie 27,5% w roku 2015. Udział żubrów linii nizinnej w stadach w niewoli wzrósł od roku 2000 z 25,6 do 32,7% zgodnie z zaleceniami. Jednocześnie udział tej linii genetycznej w populacjach wolnych i półwolnych również uległ zwiększeniu od 56,6% w 2000 roku do 61,5 na koniec 2015 roku, pomimo przeciwnych rekomendacji. W tym okresie udział stad małych, liczących do 5 osobników, zmniejszył się o około 6%, przy czym stada duże, w których utrzymywane jest ponad 20 żubrów zwiększyły swój udział.