(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2017)
W pracy przedstawiono wyniki badań składu fauny pasożytniczej u kilku gatunków zwierząt. Oprócz podstawowego gatunku, do którego się odnoszono, czyli żubra Bison bonasus, przeanalizowano również dane o parazytofaunie sarny Capreolus capreolus, jelenia Cervus elaphus, łosia Alces alces, dzika Sus scrofa, jelenia sika Cervus nippon, daniela Dama dama oraz bydła Bos taurus, świni Sus scrofa domesticus, kozy Capra hircus i owcy Ovis aries. Analizowano podobieństwo składu fauny pasożytującej w organizmach różnych gatunków. Stwierdzono duże podobieństwo gatunków pasożytów bytujących u żubra i sarny, oraz u żubra i daniela i u żubra i bydła domowego. Generalnie stwierdzono 103 gatunki pasożytów u badanych gatunków na terenie Białorusi.