(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2017)
Oceniane były dystanse przemierzane dziennie przez 7 dorosłych żubrów (5M, 2F), wypuszczonych na wolność w Bieszczadach, w ramach projektu mającego na celu poprawę struktury genetycznej, żyjącej tam wolnościowej populacji. Osobniki te zaopatrzono w obroże telemetryczne z nadajnikami GPS, ich pozycja była ustalana co godzinę, w ciągu dwóch lat (27.01.2015 i 02.03.2017). Średni dystans pokonywany w ciągu doby wahał się pomiędzy 1200 i niemal 1650 m. Maksymalne zarejestrowane przemieszczenie wyniosło ok. 10 km. W zimie, krowy i byki przemieszczały się na bardzo podobne odległości, natomiast w sezonie wegetacyjnym dystanse pokonywane dziennie przez krowy były o ok. 30% dłuższe. Średnio, najdłuższe były dystanse pokonywane dziennie przez byki w obszarze zalesionym (prawie 2400 m). W obu sezonach, przemieszczenia krów i byków w terenach otwartych były o ok. 40% krótsze niż te w obrębie lasu. Niemniej, porównując osobniki obu płci na terenach otwartych, dalej przemieszczały się krowy, podczas gdy byki wędrowały dalej w obszarach zalesionych. Generalnie, byki przemieszczały się na wyższych wysokościach n.p.m. niż samice.